VWFS logotype VWFS logotype

Har du frågor kring finansiering? Sök bland vanliga frågor till kundservice.

Sök bland vanliga frågor
 • Catarina om sin utvecklingsresa inom VFS

  Catarina om sin utvecklingsresa inom VFS

  Förra året lyfte vi Catarina Sköld som en av våra jubilarer och nu är det dags att berätta mer om hennes utvecklingsresa inom Volkswagen Finans Sverige AB (VFS). Hon inledde sin karriär inom organisationen som Technical Application Owner (TAO) på IT-avdelningen. Sedan mars 2021 är hon IT-säkerhetssamordnare och besitter en viktig roll i att leda och utveckla vårt IT-säkerhetsarbete.  

  – Det roligaste med mitt arbete är att utveckla affären för att den ska fungera ännu bättre gentemot återförsäljare och kunder, och se till att vi följer regler. Vi på IT har dessutom våra avdelningar som kunder och jag drivs av att genomföra förbättringar som gynnar deras dagliga arbete, inleder Catarina.

  Framgångsrika IT-projekt

  Utvecklingsprojekten inom IT har medfört många positiva effekter inom verksamheten. Automatisk avslutning av lån är ett av projekten som medfört att vi på VFS har möjlighet att vara mer flexibla mot våra kunder gällande lån- och leasingprodukter. En annan utveckling är automatisk inläsning av betalfiler som har bidragit till en snabbare och säkrare inläsning av filerna.

  – Genom automatiska processer effektiviserar vi en viss del av arbetet och frigör tid för våra medarbetare att arbeta med mer komplexa ärenden. Arbetet kan dessutom göras under nattetid vilket underlättar trycket under dagtid. Något som jag tyckte var väldigt intressant och spännande var när vi införde ett agilt arbetssätt, baserat på ramverket SAFe (Scaled Agile Framework), vid årsskiftet 2019/2020. Målet med implementationen var att effektivisera företagets IT-utvecklingar, skapa högre delaktighet och samarbete bland medarbetare och genom avstämningar och flexibilitet kunna leverera snabbare och bättre. För egen del innebär det ett nytt utvecklingsförfarande, men även inblick och lärande av ett nytt arbetssätt, berättar Catarina.

  En vilja att ständigt utvecklas

  Hon har gedigen kompetens i bagaget från sina 15 år på ett globalt bioläkemedelsföretag där hon inledde sin karriär på inköpsavdelningen. Sedan gick hon över till ekonomiavdelningen och deltog i ett gediget SOX-arbete (The Sarbanes-Oxley Act) för att få in företaget på den amerikanska börsen. Efter många år i samma roll var hon redo att vidga sina vyer, något som hon alltid strävar efter att göra.

  – Jag var uppslukad av bokslut och ville göra någonting nytt, då fick jag tillfälle att gå över på systemförvaltning av ekonomisystemen. Det var ingången till det jag arbetar med idag och när jag blev tipsad om tjänsten på VFS:s IT-avdelning tog jag chansen att söka den. Min första tid handlade om att ha rollen som systemansvarig för View21, och att få oss på VFS att använda vårt ärendehanteringssystem istället för att maila till IT, jag kände direkt att jag hamnat rätt, berättar Catarina.

  Under sin resa inom VFS har företaget vuxit och så även IT-avdelningen. I takt med expansionen har det tillkommit mer dokumentationshantering för att tillgodogöra krav från exempelvis finansinspektionen, GDPR och HQ. I sin nuvarande roll som IT-säkerhetssamordnare ansvarar hon för kontinuerlig genomgång av behörigheter i samtliga program och system. Arbetet inkluderar bland annat att dokumentera processer och system och vilka personuppgiftshandlingar vi har där. Ett omfattande GDPR-arbete som är betydande och viktigt att ha på plats.

  Avslutningsvis Catarina, hur skulle du beskriva VFS?

  – Det finns ett framtidstänk på VFS som jag uppskattar. Företaget hänger med i utvecklingen och är inte sena med att komma på nya idéer och testa dessa. Vi strävar framåt och hittar alltid förbättringar. Vi har bra förmåner med ett generöst friskvårdsbidrag och en jättebra matsal i form av Matmästarna – det är lyxigt att ha den i huset. Jag trivs bra här med mina duktiga och hjälpsamma kollegor!

Nästa steg

Bli en av oss och sök någon av våra lediga tjänster.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!