VWFS logotype VWFS logotype
Fleetsupport Fleetsupport

Har du frågor kring finansiering? Sök bland vanliga frågor till kundservice.

Sök bland vanliga frågor
Köra utomlands 2024

Köra utomlands 2024

2024-04-26

Planerar du att ta med bilen utomlands? I de flesta fallen är det inte så enkelt som att tuta och köra iväg. Det finns nämligen en del regler och rutiner som man bör känna till. Nedan har vi samlat några viktiga saker att ha koll på inför avresan.

• Kontrollera i ditt företags bilpolicy om du får nyttja din bil utomlands. 

• Tänk på att det i olika länder finns olika regler och krav vad gäller att tala i mobiltelefon, miljöregler, användande av dubbdäck, krav på utrustning i bilen etc. Som förare är man skyldig att ta reda på vilka regler som gäller i de länder man har för avsikt att besöka och man riskerar att få böter om man inte följer respektive lands lagar och förordningar.

• Tänk även på att inte ha stöldbegärliga föremål synligt i bilen vid parkering samt att inte förvara värdesaker i bilen exempelvis nattetid.

• Resa i Tyskland? Miljödekal kan behövas i vissa städer/regioner. För mer information och beställning besök dekra.se.

• Notera även kontaktuppgifterna till ditt försäkringsbolag så att dessa finns lättillgänliga om något skulle hända.

Dokument att ha med på resan

Grönt kort
För resor till vissa länder behövs ett bevis om att fordonet är trafikförsäkrat, ett så kallat Grönt kort. Ett stort antal länder har inget krav på Grönt kort, men vår rekommendation är att ta med detta ändå.  Beställ det Gröna kortet genom att skicka e-post till ditt försäkringsbolag. Tänk på att beställa kortet i god tid innan avresa. Vilka länder som har krav på Grönt kort och kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag hittar du i FleetWeb under Meny-Information & blanketter.

Registreringsbevis del 1
Behöver alltid tas med, oavsett land. För mer information om specifika regler och krav kring utlandsresa hänvisar vi till ditt försäkringsbolag.

Skadeblankett

Fullmakt
Krävs vid resa mer än 45 dagar i sträck eller utan föra EU/EES.

Har du frågor kring utlandskörning är du välkommen att kontakta vår förarsupport på 08-120 812 20 eller fleetforare@vwfs.se.

Sist men inte minst, kör försiktigt.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!