VWFS logotype VWFS logotype
Köra utomlands

Köra utomlands

2019-04-16

Planerar du att ta med bilen utomlands?  I de flesta fallen är det inte så enkelt som att tuta och köra iväg.  Det finns nämligen en del regler och rutiner som man bör känna till. Dels om du tänker köra med privatägd bil och dels om du tänkt köra med Fleet Support bilen. Nedan har vi samlat några viktiga saker som du bör känna till inför avresan.

Kontrollera i ditt företags bilpolicy om du får nyttja din bil utomlands.

Tänk på att det i olika länder finns olika regler och krav vad gäller att tala i mobiltelefon, miljöregler, användande av dubbdäck, krav på utrustning i bilen etc. Som förare är man skyldig att ta reda på vilka regler som gäller i de länder man har för avsikt att besöka och man riskerar att få böter om man inte följer respektive lands lagar och förordningar.

Tänk även på att inte ha stöldbegärliga föremål synligt i bilen vid parkering samt att inte förvara värdesaker i bilen exempelvis nattetid.

För resor till vissa länder behövs ett bevis om att fordonet är trafikförsäkrat, ett så kallat Grönt kort. Ett stort antal länder har inget krav på Grönt kort, men vår rekommendation är att ta med detta ändå. Registreringsbevis tas alltid med, oavsett land. I länder med krav på Grönt kort är det dessutom rekommenderat att fordonet är utrustat med startspärr och att fordonets rutor är graverade med fordonets registreringsnummer. Beställ det Gröna kortet genom att skicka e-post till ditt försäkringsbolag., Tänk på att beställa kortet i god tid innan avresa. Vilka länder som har krav på Grönt kort och kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag hittar du i förarhandboken eller på Fleetweb.

Se till att ha med dig nödvändig dokumentation och att ordna med detta i god tid före avresa:
- Registreringsbevis del 1
- Fullmakt
- Eventuellt Grönt kort
- Skadeblankett
- Kontaktuppgifter till försäkrings- och assistansbolag

 Sist men inte minst, kör försiktigt.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!