VWFS logotype VWFS logotype
 • Johan om utvecklingsmöjligheterna inom VFS

  Johan om utvecklingsmöjligheterna inom VFS

  Johan Sundberg började arbeta hos oss på Volkswagen Finans Sverige år 2006 som inhyrd handläggare på vår kundtjänstavdelning (Operations). Idag har han gått vidare för att bli gruppchef. 

  Johan upptäckte oss som arbetsgivare redan när han skrev sin kandidatuppsats och sommarjobbade på vårt systerbolags (Volkswagen Group Sverige) IT- avdelning. Efter ett år som handläggare på kundtjänstavdelningen sökte han sig vidare internt till olika vikariat på vår säljavdelning där han arbetade som Key Account Manager och säljsupport. Eftersom Johan hade en högskoleutbildning inom ekonomi kändes det naturligt att ta chansen att arbeta som controller. Där har han arbetat i 8 år för att nu gå vidare att bli gruppchef. 

  Intresse för nya utmaningar

  - Att börja på vilken avdelning som helst är ett bra sätt att komma in i ett spännande företag med många utvecklingsmöjligheter. Jag hade inte för avsikt att bli gruppchef när jag började på Volkswagens Finans Sverige, utan jag visade intresse för nya utmaningar genom att prata med mina chefer och söka lediga tjänster. Att få arbeta inom såväl kundtjänst som försäljning har gett mig en bättre förståelse för företaget som helhet, något som är viktigt.

  Med en utbildningsbakgrund inom ekonomi från högskolan finns många olika avdelningar att arbeta på i företaget, allt från kundtjänst, försäljning, kredit och redovisning. Johan poängterar vikten av att våga ta det första steget i ett spännande företag oavsett vilken roll det är för att se vart det leder.   

  - Det kändes som ett naturligt steg att börja arbeta som controller i och med min utbildning och intresse för att arbeta med siffror och analys. Att arbeta som controller ger varierande arbetsuppgifter med nya spännande utmaningar varje dag. Avdelningen har stor påverkan på människor och företagets utveckling genom att vi skapar förutsättningar för korrekta beslut, berättar Johan.

  - Genom våra bedömningar och prognoser skapar vi underlag som stöttar beslutsfattande inom VFS, både för bolaget som helhet och för andra avdelningar eller projektsatsningar. Vi säkerställer riktning och kontroll i en föränderlig omvärld.

  Hjälpa människor att utvecklas

  Som gruppchef arbetar Johan med att coacha sina medarbetare i gruppen, något som han finner mycket givande. En vanlig dag börjar alltid med att Johan hälsar på alla medarbetarna och stämmer av med dem hur det går, därefter är det vanligt att det blir en hel del möten. Även om rollen som gruppchef är mer operativ arbetar Johan med att utveckla avdelningen strategiskt.

  - Det är roligt att få arbeta med människor och att hjälpa dem utvecklas. Som chef försöker jag lägga mest tid på att skapa förutsättningar för mina medarbetare ska prestera och trivas, eftersom det viktiga är att alla trivs och känner att deras arbete känns meningsfullt. En av vårt företags värderingar är entusiasm. Jag tror det är viktigt att såväl medarbetare som chefer är engagerade, tar initiativ, deltar aktivt och utmanar varandra för att utvecklas, säger Johan.

   

  Givande utbildning

  För att bli gruppchef har Johan genomgått ett assessementprogram med utbildning och tester (ACL). Han upplevde det som en rolig utmaning och en möjlighet att få lära sig mer om sig själv.

  - I ACL-processen var jag verkligen tvungen att utmana mig själv och reflektera kring varför jag vill vara chef samt vilka styrkor och svagheter jag har som ledare. Såväl ACL-processen som förberedelserna innan gjorde att jag fick mer självinsikt, vilket har varit mycket givande. Det har varit en av min största drivkraft genom åren att få utvecklas och utmana mig själv. Jag trivs i en miljö där jag får krav ställda på mig och där det ständigt händer nya saker.

  - Jag trodde aldrig när jag började här att jag skulle vara kvar i över 10 år, men du behöver inte byta jobb för att få nya utmaningar, utan se dig omkring inom företaget istället. Att jag har fått utvecklas och lära mig nya saker i olika roller har gjort att jag valt att stanna kvar. Att företaget har utvecklats och vuxit under dessa år har också bidragit till att jag har trivts och kunnat ta mig an nya arbetsuppgifter, avslutar Johan.

Nästa steg

Bli en av oss och sök någon av våra lediga tjänster.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!